INVENTARISATIE AED’S MAAKT GEMERT-BAKEL STUKJE VEILIGER

GemertGezien.nl  11 NOVEMBER 2014, 14:05 DOOR WIM POELS

Meld je nu aan!

Inventarisatie AED’s maakt Gemert-Bakel stukje veiliger

Gemert Gezien  11 NOVEMBER 2014, 14:05 DOOR WIM POELS

Er hangen veel meer AED-apparaten in Gemert dan de ongeveer tien die er bij de hulpverleningsinstanties zijn aangemeld. Daarom probeert de Gemertse Anne van Berlo deze apparaten in de gemeente te inventariseren.

Anne van Berlo heeft zelf een bedrijf, waarbij ze onder meer bedrijfshulpverleners opleidt. Onlangs zag ze hoe enkele mensen een succesvolle reanimatie verzorgden, onder meer dankzij een AED-apparaat bij de Jumbo in Gemert. “Toevallig wist iemand dat het er hing”, vertelt ze. “Er is wel een leven mee gered.”

Dat zette haar aan het denken. Via haar bedrijf weet ze dat er bij verschillende ondernemingen een dergelijk apparaat hangt. “Alleen al in het centrum hangen er zeker zeven”, zo vertelt ze. “Maar die zijn niet allemaal bij HartslagNu of de app aed4.eu aangemeld.”

Procedure
En juist dat laatste zou eigenlijk moeten gebeuren. Want als iemand 112 belt in verband met een hartprobleem is de procedure als volgt. 112 stuurt 2 ambulances en de first responder wordt opgeroepen. HartslagNu stuurt een sms’je naar zo’n dertig mensen binnen een straal van een kilometer die een AED kunnen bedienen, in staat zijn te reanimeren en in de buurt van het incident wonen. Een derde krijgt de opdracht naar het slachtoffer te gaan. Tweederde wordt gevraagd een AED op te halen. Het adres van het dichtstbijzijnde apparaat wordt, eventueel samen met een PIN-code, meegestuurd. Maar een apparaat dat niet bij HartslagNu is aangemeld, zit niet in het systeem. Het kan dus zijn dat er een AED veel dichterbij hangt en dat er minuten verloren gaan. En dat kan weer een leven schelen.

5000 bedrijven
Van Berlo stapte naar de gemeente op zoek naar adressen en kwam thuis met een lijst van bijna 5000 bedrijven in de gemeente. “Ik wil er best wat aan uitgeven, maar zoveel postzegels betalen of mailadressen intikken gaat me wat te ver”, zegt ze. Een aantal ondernemingen schrijft ze aan, maar ze hoopt vooral dat een oproep reacties oplevert. Bovendien zijn er ook particulieren die een AED hebben. Die bereikt ze niet met een brief aan het bedrijfsleven.

Daarom vraagt Van Berlo de eigenaren van AED’s om zich bij haar te melden. “Sommigen weten niet dat ze hun apparaat kunnen aanmelden. Of ze denken dat ze niet mee kunnen doen omdat hun kantoor openings- en sluitingstijden heeft, waardoor het apparaat ’s avonds en ’s nachts niet bereikbaar is. Maar ook die kun je aanmelden”, weet Van Berlo. “Weliswaar zijn de meeste hartproblemen tussen 2 en 4 uur ’s nachts, maar de meeste reddingen doen we juist overdag”, voegt ze toe.

Lijst
Uiteindelijk zou het moeten leiden tot een lijst van zoveel mogelijk AED’s die in de gemeente hangen, zodat mensen ook weten waar ze in nood terecht kunnen. De kosten van het onderhoud en het vervangen van onderdelen na gebruik zijn voor de eigenaren. Het maken van een dergelijke lijst zou bovendien een eerste stap kunnen zijn op weg naar een dekkend systeem in de gemeente, met optimale afstanden tussen de verschillende apparaten.

Particulieren of bedrijven die een AED hebben, kunnen contact met Van Berlo opnemen. Ze is bereikbaar via het mailadres anne@vanberlo-ehbo.nl of telefonisch: 06-13155877.

vragenlijst_aed_binnen_gemeente_gemert-bakel

Meld je nu aan!